Scroll

Τα 7 στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

στοιχεία εσωτερικής διακόσμησης

Όταν διακοσμείτε οποιοδήποτε δωμάτιο, υπάρχουν επτά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη: χώρος, σχήμα, γραμμή, φως, χρώμα, υφή και μοτίβο. Δείτε παρακάτω πως αυτά τα 7 στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης επηρεάζουν την εμφάνιση και την αίσθηση ενός δωματίου. Ανακαλύψτε περισσότερα για καθένα από αυτά τα 7 στοιχεία και διαβάστε μερικές ανεκτίμητες συμβουλές για εσωτερικούς χώρους.

Το «να ζεις… όχι απλώς να υπάρχεις» είναι μια συνειδητή ή ασυνείδητη επιδίωξη για τη συντριπτική πλειονότητα από εμάς. Η έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι στο σπίτι έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των αλλαγών στη ρουτίνα εργασίας και λόγω πανδημίας. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της προσοχής που δίνεται στα σπίτια μας και στους χώρους στους οποίους επιλέγουμε να ζήσουμε. Στα «Χεροκάμωτα» κατανοούμε τη σημασία ενός σπιτιού που θα σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και ζωή …και όχι απλώς να υπάρχετε.

 

1. Χώρος

 

Η κατανόηση του χώρου που πρόκειται να διακοσμηθεί είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου εσωτερικού χώρου. Το μέγεθος και το σχήμα ενός δωματίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς του τι μπορεί να σχεδιαστεί σε αυτόν τον χώρο, αν και μερικές φορές υπάρχει η δυνατότητα να το προσαρμόσετε, για παράδειγμα, αφαιρώντας έναν τοίχο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να γεμίσει όλος ο χώρος, αλλά είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου όταν επιλέγετε μια διάταξη επίπλων. Η χρήση ενός καναπέ σε σχήμα L (γωνία) θα ήταν ένα προφανές παράδειγμα αυτού. Όταν σχεδιάζουμε έναν χώρο και δημιουργούμε σχέδια διακόσμησης, τον βλέπουμε από μια τρισδιάστατη προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος, το πλάτος και το μήκος. Αυτό μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους χρήσης του χώρου.

 

2. Σχήμα

 

Εδώ, ασχολούμαστε με το σχήμα χαρακτηριστικών ή αντικειμένων μέσα σε ένα χώρο. Αυτά συνήθως υποκατηγοριοποιούνται ως γεωμετρικές μορφές, όπως ένα αμπαζούρ με σαφείς γραμμές ορισμού και ως φυσικές μορφές, που αναφέρονται στη χρήση φυτών ή άλλων πιο φυσικών υλικών. Η σωστή χρήση της φόρμας (σχήματος) παρέχει σε ένα χώρο ιδιαίτερη προσωπικότητα και χαρακτήρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τη σωστή ισορροπία γεωμετρικών και φυσικών μορφών όταν σχεδιάζετε ένα δωμάτιο και η υπερβολική χρήση της φόρμας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και συντριπτική αίσθηση του χώρου.

 

3. Γραμμή

 

Καθώς μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, το μάτι σας καθοδηγείται φυσικά από τις γραμμές που υπάρχουν σε αυτό τον χώρο. Αυτές μπορεί να είναι οι φυσικές γραμμές των τοίχων ή αυτές που προκύπτουν από τη διακόσμηση, από τα έπιπλα και τυχόν άλλα χαρακτηριστικά. Οι κάθετες γραμμές από τα κουφώματα της πόρτας ή τις ντουλάπες μπορούν να βοηθήσουν να δώσουν ύψος στο δωμάτιο, ενώ οι οριζόντιες γραμμές ενός τραπεζιού ή ενός κρεβατιού μπορούν να τραβήξουν το βλέμμα σε ένα εστιακό σημείο. Όπως και με τη φόρμα, και όλα τα άλλα στοιχεία, η ισορροπία των διαφορετικών γραμμών είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της σωστής αίσθησης μέσα σε ένα δωμάτιο. Οι γραμμές ζιγκ ζαγκ όπως αυτές που παρέχονται από τις σκάλες μπορούν να κρατήσουν την προσοχή μας περισσότερο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με φειδώ.

 

4. Φωτισμός

 

Το φως είναι ένα άλλο αναπόσπαστο στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης και κάτι που είναι στενά συνυφασμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία. Η πρώτη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το φυσικό φως. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από την κατεύθυνση προς την οποία βλέπει ένα δωμάτιο ή ένα κτίριο, επειδή αυτό θα υπαγορεύσει σε ποια σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λάβει το περισσότερο ηλιακό φως. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η ποιότητα του φυσικού φωτός θα ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό φως είναι δροσερό και μπλε, το μεσημεριανό φως είναι πιο καθαρό και το απογευματινό/βραδινό φως γίνεται πιο κόκκινο και πιο ζεστό. Ως σχεδιαστές, η κατανόηση του φυσικού φωτός ενός χώρου βοηθά στις επιλογές που κάνουμε για άλλες πτυχές, όπως οι χρωματικοί συνδυασμοί.

Το τεχνητό φως είναι επίσης σημαντικό στοιχείο κατά το σχεδιασμό ενός δωματίου. Πηγές φωτός, όπως φωτιστικά οροφής, επιδαπέδια φωτιστικά ή επιτραπέζια φωτιστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως αισθητικά χαρακτηριστικά, αλλά και για να φωτίσουν μια συγκεκριμένη περιοχή.

 

5. Χρώμα

 

Το χρώμα είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία της επιθυμητής διάθεσης σε ένα δωμάτιο. Οι κλασικοί χρωματικοί συνδυασμοί περιλαμβάνουν κύρια και δευτερεύοντα χρώματα, αλλά όταν διακοσμείτε εσωτερικούς χώρους είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε και πιο διακριτικά χρώματα και τόνους. Οι πιο σκούροι τόνοι τείνουν να λειτουργούν καλά στο πάτωμα για να αντιπροσωπεύουν το έδαφος και την έλξη της βαρύτητας, οι μεσαίοι στους τοίχους για να αντιπροσωπεύουν τον μακρινό ορίζοντα και οι πιο ανοιχτόχρωμοι τόνοι στην οροφή για να αντιπροσωπεύουν τον ουρανό από πάνω.

Το χρώμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να τραβήξει την προσοχή από σχεδόν οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό ελάττωμα. Μπορεί να συγκαλύψει δύσκολες γωνίες ή κεκλιμένες οροφές, μεγάλα δοκάρια ή δοκούς και μη ελκυστικά αντικείμενα όπως καλοριφέρ μπορούν να καμουφλαριστούν βάφοντάς τα στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους. Η σημασία του χρώματος δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται.

 

6. Μοτίβο

 

Τα μοτίβα υπάρχουν παντού στη φύση. Όταν εξετάζουμε τη χρήση υφασμάτων με σχέδια, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι δεν υπερισχύουν των άλλων στοιχείων στο χώρο, επειδή είναι εύκολο το μοτίβο να γίνει η κυρίαρχη εστίαση στο χώρο. Σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο, η εισαγωγή του μοτίβου μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη γέφυρα μεταξύ απλών χρωμάτων, ενισχύοντας στο δωμάτιο την ομαλή ροή.

Τα μοτίβα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε λεπτομέρειες όπως μαξιλάρια ή για να καλύψουν μεγαλύτερες επιφάνειες σε περιπτώσεις ταπετσαρίας ή χαλιών. Είναι πάντα σημαντικό να εξετάζουμε πώς θα φαίνονται αυτά τα μοτίβα στο πλαίσιο και την προοπτική τους. Για παράδειγμα, ορισμένα μοτίβα λειτουργούν καλύτερα κατακόρυφα σε έναν τοίχο από ό,τι οριζόντια στο πάτωμα.

 

7. Υφή

 

Η υφή αναφέρεται στην απτική επιφάνεια ενός αντικειμένου ή του φινιρίσματος σε ένα έπιπλο και είναι συχνά το πιο εύκολα παραλειπόμενο στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης. Είναι η αλληλεπίδραση του χρώματος, του φωτός και της υφής που παρέχει σε ένα δωμάτιο διαρκές οπτικό ενδιαφέρον, επομένως θα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα να εξετάσετε την υφή μέσα σε ένα σχέδιο δωματίου.

Κάποιες υφές όπως οι περσίδες, τα παντζούρια και τα διαφανή υφάσματα βοηθούν στη διάχυση του φωτός, το οποίο τείνει να δίνει στα χρώματα μεγαλύτερη λεπτότητα, ενώ οι υφές που απορροφούν το φως, όπως τα ματ χρώματα, τα λινά, τα τουίντ και τα περισσότερα μάλλινα κάνουν τα χρώματα πιο εντυπωσιακά. Οι έντονες υφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε ένα χαρακτηριστικό μικρότερων αντικειμένων ή αντικειμένων styling.