Scroll

Κανόνες διακόσμησης για
την τακτοποίηση των επίπλων

Η τοποθέτηση και τακτοποίηση των επίπλων μπορεί να γίνει μια επίπονη διαδικασία. Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα άδειο δωμάτιο, η συμπλήρωσή του με τρόπο πρακτικό και αισθητικά ευχάριστο μπορεί να φαίνεται σαν μια εξουθενωτική εργασία. Με την πάροδο όμως των ετών, οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων έχουν ορίσει μια σειρά από απλές και εύχρηστες αρχές που λειτουργούν. Απλώς ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες κοινής λογικής και θα διαπιστώσετε ότι τελικά η οργάνωση των επίπλων δεν είναι τόσο τρομακτική.

Επιλέξτε ένα εστιακό σημείο

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη ενός εστιακού σημείου σε ένα δωμάτιο. Μερικές φορές εμφανίζονται φυσικά, όπως εάν έχετε ένα εμφανές παράθυρο ή ένα ενσωματωμένο τζάκι, ενώ άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί να τα δημιουργήσετε μόνοι σας, όπως με τις μονάδες πολυμέσων και τις τηλεοράσεις. Ανεξάρτητα από το σημείο εστίασης που έχετε επιλέξει, πάρτε μια απόφαση και ακολουθήστε την. Θα θέλατε να τακτοποιήσετε τα έπιπλα γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μην σπρώξετε τα έπιπλα προς τους τοίχους

Το μέγεθος του δωματίου θα υπαγορεύσει πόσο μακριά μπορείτε να τραβήξετε τα έπιπλά σας μακριά από τους τοίχους, αλλά ακόμη και σε ένα μικρό χώρο, θα θελήσετε να δώσετε σε κάποια κομμάτια μια μικρή απόσταση αναπνοής επιτρέποντας μερικά εκατοστά ανάμεσα στις πλάτες των επίπλων και τους τοίχους. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτός ο μικρός χώρος μπορεί πραγματικά να κάνει τα δωμάτια να αισθάνονται μεγαλύτερα. Φυσικά, εάν έχετε μεγαλύτερο χώρο, μη διστάσετε να κανονίσετε έπιπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται χώροι συνομιλίας στη μέση του δωματίου, αφήνοντας αρκετές δεκάδες εκατοστά ανάμεσα στους τοίχους και τα έπιπλα.

Δημιουργία Περιοχών Συνομιλίας

Οι άνθρωποι πρέπει φυσικά να είναι σε θέση να μιλούν ο ένας στον άλλο χωρίς να χρειάζεται να γύρουν το λαιμό τους ή να φωνάξουν σε όλο το δωμάτιο. Τοποθετήστε τους καναπέδες και τις καρέκλες το ένα απέναντι στο άλλο (όχι απαραίτητα ευθεία, αλλά κοντά), έτσι είναι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνομιλούν χωρίς να υψώνουν τις φωνές τους. Εάν η αίθουσα είναι πολύ μεγάλη, δημιουργήστε πολλές περιοχές συνομιλίας.

Βρείτε ισορροπία κατά την οργάνωση των επίπλων

Η ισορροπία είναι πάντα σημαντική στη διακόσμηση και κυρίως όταν τοποθετείτε έπιπλα και άλλα αντικείμενα στο σαλόνι σας. Εξετάστε τόσο το μέγεθος όσο και την τοποθέτηση των διαφόρων κομματιών, φροντίζοντας να μην ομαδοποιήσετε όλα τα μεγάλα ή μικρά κομμάτια σε μια περιοχή ή στη μία πλευρά του δωματίου, προκειμένου ο χώρος να μην φαίνεται μονόπλευρος ή ενοχλητικός. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ποικιλία στα σχήματα – εάν έχετε καθίσματα με ευθεία γραμμή, για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα στρογγυλό τραπεζάκι.

Λάβετε υπόψη τη ροή κυκλοφορίας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την οργάνωση των επίπλων σε οποιοδήποτε δωμάτιο είναι η κυκλοφοριακή ροή. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκοντάφτουν σε έπιπλα, ή ο ένας στον άλλον. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν μερικά εκατοστά μεταξύ του τραπεζιού και του καναπέ και μεταξύ των καρεκλών. Δημιουργήστε ένα καθαρό μονοπάτι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να περπατούν από το ένα άκρο του δωματίου στο άλλο χωρίς δυσκολία.

Χρησιμοποιήστε τα χαλιά σωστού μεγέθους

Η έκθεση του δαπέδου γύρω από τις άκρες του δωματίου είναι μια χαρά, αλλά όταν χρησιμοποιείτε ένα χαλί περιοχής, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε όλα τα έπιπλα σε μια διάταξη καθισμάτων να μπορούν να στηρίζονται σε αυτό. Τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια μεγάλων κομματιών να κάθονται στο χαλί (οι πλάτες μπορούν να είναι στο πάτωμα, εάν είναι απαραίτητο).

Αποκτήστε ένα μεγάλο τραπεζάκι

Όσον αφορά τα τραπεζάκια του καφέ, τις περισσότερες φορές, το μεγαλύτερο είναι καλύτερο και πιο πρακτικό. Ένα μεγάλο τραπεζάκι στο κέντρο ενός καθιστικού είναι ιδανικό τόσο για αισθητική όσο και για λειτουργία. Λειτουργεί ως άγκυρα για το δωμάτιο και αφήνει άφθονο χώρο για τους ανθρώπους να βάλουν ποτά ή για να εμφανίσετε αγαπημένα αξεσουάρ. Ένα μεγάλο τραπέζι προσφέρει επίσης ευκολότερη πρόσβαση από τα καθίσματα γύρω από αυτό. Φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ καθισμάτων και τραπεζιού για να περνούν οι άνθρωποι (περίπου 45 εκατοστά).

Βάλτε τραπέζια στο μήκος του βραχίονα

Κάθε κάθισμα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση είτε σε ένα πλευρικό τραπέζι είτε σε τραπεζάκι του καφέ. Αποφύγετε τις διατάξεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν από τα καθίσματά τους για να ανακτήσουν ποτά. Όσον αφορά το ύψος του τραπεζιού: Τα πλαϊνά τραπέζια πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο ύψος με τους βραχίονες της κοντινής καρέκλας (αν αυτό δεν είναι δυνατό, το χαμηλότερο είναι καλύτερο).
Για τραπεζάκια, το ύψος πρέπει να είναι το ίδιο ύψος με τα καθίσματα καρέκλας / καναπέ ή χαμηλότερο.

Και εγένετο φως

Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε δωματίου και παραμελείται πολύ συχνά. Χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα μείγμα εναέριου φωτισμού, λαμπτήρων δαπέδου και επιτραπέζιων λαμπτήρων (και απλίκα, αν μπορείτε). Μια λάμπα δαπέδου φαίνεται υπέροχη στο τέλος ενός καναπέ ή πίσω από μια καρέκλα με έμφαση. Οι επιτραπέζιες λάμπες φαίνονται υπέροχες στα πλαϊνά τραπέζια, στα ράφια, ακόμα και στα πατώματα. Ο φωτισμός πρέπει να τοποθετηθεί σε διαφορετικά επίπεδα για να είναι σωστά ισορροπημένος, οπότε χρησιμοποιήστε μια ποικιλία φωτιστικών σε όλο το δωμάτιό σας.

Χρησιμοποιήστε το έργο τέχνης σωστού μεγέθους

Τα πράγματα που κρέμονται στον τοίχο – είτε πρόκειται για έργα τέχνης, καθρέφτες ή γλυπτά – πρέπει να τοποθετηθούν στρατηγικά και ανάλογα με τα έπιπλα. Για παράδειγμα, μην κρεμάτε μια μικροσκοπική φωτογραφία στο πίσω μέρος του καναπέ σας. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε είτε ένα μεγάλο κομμάτι που αγκαλιάζει το μήκος του καναπέ ή χρησιμοποιήστε μια ομάδα κομματιών. Εάν είστε απολύτως αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης που είναι πολύ μικρό, τοποθετήστε το σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο.

Βάζοντας τα όλα μαζί

Όσον αφορά την οργάνωση επίπλων και αξεσουάρ, είναι καλύτερο να προγραμματίσετε μπροστά. Χρησιμοποιήστε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα σχεδιασμού κάτοψης ή χαρτί γραφήματος (μιλιμετρέ) για να σχεδιάσετε την επιθυμητή κάτοψη. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε αν τα πράγματα θα ταιριάζουν με τον τρόπο που θέλετε.