Scroll

Διακόσμηση Εσωτερικών
Χώρων 2020-21

Η ομορφιά του σχεδιασμού (στη διακόσμηση) είναι η ικανότητά του να μεταμορφώνεται, να προσαρμόζεται και να ενσωματώνει επιρροές που ενισχύουν το στιλ και τη λειτουργία. Οι τάσεις εσωτερικού σχεδιασμού 2020-21 αφορούν στην αφήγηση μιας ολόκληρης ιστορίας. Με τα δάχτυλά τους στον παλμό των τελευταίων εξελίξεων, οι κορυφαίοι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων μοιράστηκαν μαζί μας τις σημερινές τάσεις. Είναι ενδιαφέρον να δούμε μοτίβα τα οποία καλύπτουν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες μας ως κοινωνία και ως περιβάλλον. Με όλα αυτά κατά νου, σας παραθέτουμε τις 8 τρέχουσες και κορυφαίες τάσεις εσωτερικής διακόσμησης.

1. Γήινοι τόνοι

 

Ας ξεκινήσουμε με το χρώμα. Παρόλο που το χρώμα Pantone της χρονιάς, Classic Blue, αγκαλιάζει δροσερούς τόνους, υπάρχει ένα άλλο μοτίβο που αναδύεται. Οι γήινοι τόνοι είναι μια από τις τάσεις των χρωμάτων για το 2020-21. Το πράσινο της ελιάς, η κίτρινη ώχρα και το καμένο πορτοκάλι είναι αποχρώσεις που όχι μόνο φέρνουν ζεστασιά αλλά και σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο.

Τα έπιπλα και τα αξεσουάρ που μιμούνται τα φυσικά στοιχεία του ξύλου, των φυτών και των μετάλλων προσφέρουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον σαν να βρίσκεστε έξω. Για πολλούς από εμάς που ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο συναίσθημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε ουδέτεροι ή πολύ ασφαλείς! Το τολμηρό μπορεί να υπάρξει με τη μορφή μαύρων πορτών ή καναπέ από καφέ βελούδο. Η ενσωμάτωση αυτών των τόνων μπορεί να είναι δημιουργική και να προσφέρει μια μοναδικά γειωμένη εμφάνιση.

Συμβουλή: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι κορυφαίες τάσεις εσωτερικού σχεδιασμού μπορούν να ενσωματωθούν στο δικό σας προσωπικό στυλ.

2. Κυρτές μορφές

 

Αυτή η τάση εσωτερικού σχεδιασμού αποτελεί μια ιδιαίτερη ανατροπή. Είναι η επανεμφάνιση καμπυλών και γενικά κυρτών σχημάτων, εμπνευσμένων από τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Στα έπιπλα, βλέπουμε επικαλυμμένα κομμάτια όπως καναπέδες με κυματισμό και ασυμμετρίαΜε την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να προσκαλέσουμε την ήρεμη ενέργεια της φύσης στα σπίτια μας, αυτή η τάση έχει ένα τεράστιο νόημα. Ο σχεδιασμός που μιμείται κύματα, κύκλους και καμπύλες προσφέρει μια απαλότητα που λαχταρούμε.

3. Πολυλειτουργικοί χώροι

 

Με πολύ κόσμο να εργάζεται πλέον ή να σπουδάζει από το σπίτι, οι πολυλειτουργικοί χώροι έχουν γίνει μια από τις πιο κύριες τάσεις εσωτερικού σχεδιασμού που έχει δει το 2020. Οι σχεδιασμοί των σπιτιών χρειάζονται “ανοιχτά” σχέδια καθιστώντας δυνατή την ύπαρξη πολυλειτουργικών δωματίων.

Ο διπλασιασμός του χώρου και της λειτουργικότητας εμφανίζεται πιο συχνά στην κουζίνα και στην τραπεζαρία. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να μαγειρεύουν, να τρώνε, να κοινωνικοποιούνται και να εργάζονται όλα ταυτόχρονα.

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι οι αίθουσες παιχνιδιών με άλλες περιοχές του σπιτιού, ιδιαίτερα η κρεβατοκάμαρα του παιδιού. Με κάποιες καταπληκτικές χωρικές διατάξεις, τα παιδιά μπορούν να παίζουν και να κοιμούνται σε έναν χώρο που είναι ασφαλής. Σίγουρα, εάν θέλετε να παρακολουθείτε τα παιδιά σας ενώ μαγειρεύετε ή εργάζεστε, άλλες περιοχές, όπως μια γωνία του καθιστικού, μπορούν να μετατραπούν σε έναν άνετο χώρο.

Για όσους χρειάζονται προπόνηση και δεν προλαβαίνουν ή δεν θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο, μια αχρησιμοποίητη περιοχή στο γκαράζ ή στο υπόγειο είναι ιδανική για βάρη και ένα ποδήλατο γυμναστικής. Δεν έχετε αυτόν τον χώρο; Υπάρχει εξοπλισμός (ζώνες αντίστασης, σχοινί άλματος, αλτήρες) και επιλογές αποθήκευσης που σας επιτρέπουν να τραβήξετε τα εργαλεία προπόνησης για να τα χρησιμοποιήσετε πρακτικά σε οποιονδήποτε χώρο.

4. Floral ταπετσαρία

 

Η ταπετσαρία Floral ήταν μια από αυτές τις ιδέες διακόσμησης σπιτιού που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Μιλάμε για σχέδια που ξεχωρίζουν από το σύγχρονο στιλ και προσφέρουν έναν παράγοντα εντυπωσιασμού σε κάθε τοίχο. Με ζωντανά και αντίθετα χρώματα, τα τρέχοντα μοτίβα ταπετσαρίας βρίσκονται σε διάφορα μεγέθη και σχέδια που ταιριάζουν σε πολλά στυλ διακόσμησης.

5. Βιοφιλικός σχεδιασμός

 

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός είναι μια τάση εσωτερικού σχεδιασμού του 2020-21 που ενσωματώνει φυσικά στοιχεία (υλικά, φως, βλάστηση) σε μοντέρνα δομημένα περιβάλλοντα που επηρεάζουν άμεσα τη συνολική υγεία μας. Η έρευνα δείχνει ότι η ενσωμάτωση άμεσων ή έμμεσων στοιχείων της φύσης στο δομημένο περιβάλλον παίζει ρόλο στη μείωση του στρες και στην εξισορρόπηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών. Επιπλέον, αυτός ο τύπος σχεδιασμού αυξάνει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τους ρυθμούς ευεξίας.

ΑΜΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΦΥΣΗΣ
– χρήση φυσικού φωτός
– τρεχούμενο νερό
– φυτά εσωτερικού χώρου

ΕΜΜΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
– χρήση φυσικών υλικών (πέτρα, ξύλο, μέταλλα)
– χρώματα που βρίσκονται στη φύση
– εικόνες της φύσης

Σε μια κοινωνία που δίνει σημασία τόσο στην αειφορία στο περιβάλλον μας όσο και στην προώθηση της ευεξίας, ο βιοφιλικός σχεδιασμός ενσωματώνεται περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή.

6. Διακόσμηση με αντιθέσεις

 

Ο σχεδιασμός αποκλίνει από ταιριαστά στοιχεία που προσφέρουν λεπτή και ουδέτερη εμφάνιση. Αντ ‘αυτού, βλέπουμε σχεδιασμό υψηλής αντίθεσης με τη μορφή χρωμάτων, υλικών και στυλ. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να βάψετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας με έντονο μπλε (Pantone Classic Blue) ή να βάλετε έντονα πλακάκια, τώρα είναι η ευκαιρία σας.

Το ταίριασμα παλιού (κλασσικού) και νέου (σύγχρονου) είναι το μυστικό του εκλεκτικού σχεδιασμού. Ωστόσο, αυτή η πρακτική υφαίνεται και σε άλλα στυλ εσωτερικού σχεδιασμού. Πηγαίνετε με κυρίως μοντέρνα ή σύγχρονη διακόσμηση και δώστε μια πικάντικη νότα με ορισμένα αξεσουάρ αντίκες ή αντίστροφα. Η έντονη αντίθεση των στυλ δίνει στους χώρους μια συναρπαστική γοητεία.

7. Γραφείο στο σπίτι

 

Ενδεχομένως η πιο χρήσιμη τάση εσωτερικού σχεδιασμού 2020-21 είναι η δημιουργία ενός γραφείου στο σπίτι. Με την ολοένα αυξανόμενη απομακρυσμένη εργασία, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου εργασίας που να είναι παραγωγικός και λειτουργικός. Εάν το γραφείο στο σπίτι σας φαίνεται πολυτέλεια λόγω έλλειψης χώρου, υπάρχουν τρόποι για να το οργανώσετε δημιουργικά και να κάνετε σχεδόν οποιοδήποτε δωμάτιο χώρο εργασίας. Ένα υπνοδωμάτιο, ακόμη και οι ντουλάπες μπορούν να επεκταθούν και ως γραφείο. Ένα μικρό ράφι ή ένα μίνι “σεκρετέρ” είναι μερικές έξυπνες λύσεις χώρου που βοηθούν στη στερέωση ενός χώρου εργασίας.

Εάν απλά δεν υπάρχει χώρος για άλλο έπιπλο, υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να κάνετε την εργασία από το κρεβάτι ή τον καναπέ πιο άνετη. Τα φορητά γραφεία και τα οσφυϊκά μαξιλάρια στήριξης είναι βασικά στοιχεία που βοηθούν στη δημιουργία χώρου εργασίας όπου κι αν βρίσκεστε.

8. Κρεβάτια με κουβούκλιο

 

Οι ανατροπές συνεχίζονται και τα κρεβάτια με κουβούκλιο δεν αποτελούν εξαίρεση. Με τις κρεβατοκάμαρες να είναι η όαση για άνεση, το κουβούκλιο προσφέρει ένα άγγιγμα γαλήνης αλλά και πολυτέλειας. Τα κρεβάτια με κουβούκλιο φαίνονται υπέροχα σε κάθε στιλ υπνοδωματίου. Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά το μέγεθος και το πλαίσιο του κρεβατιού καθώς και το μέγεθος του δωματίου.